Google Analytics

13 september 2021

Upgrade: VIC-1541 JiffyDOS

Een nadeel van de VIC-1541 floppy drive is dat deze een ontwerpfout bevat die de floppy drive onnodig traag maakt. Er zijn een aantal verschillende oplossingen mogelijk om de floppy drive sneller te maken. Ik heb gekozen voor de JiffyDOS oplossing, omdat deze de hoogste compatibiliteit heeft met bestaande hard- en software en ook nog een handige uitbreiding bevat met z.g.n. DOS Wedge commando's waardoor het gebruik van de floppy drive veel handiger werkt. Zie https://www.c64-wiki.com/wiki/JiffyDOS voor meer informatie.

De JiffyDOS licentie is in handen van RETRO Innovations en ROMS kunnen worden gekocht bij b.v. de Duitse Restore-Store. Alhoewel in 1989 versie 6.01 is uitgebracht, bleef de functionaliteit voor de floppy drive ongewijzigd (versie 5.0).

Om alles te laten werken moet een bestaande ROM in de VIC-1541 worden vervangen en ook nog eens 2 ROM's in de C128. De VIC-1541 kan met de JiffyDOS overigens ook gewoon werken op een Commodore computer die niet is aangepast.

Als de kast is opengeschroefd zien we de interne printplaat.


De printplaat in mijn VIC-1541 is een z.g. shortboard PCB No 1540050 Rev C uit 1982. De ROM die vervangen moet worden is de 901229-03 ROM zoals hieronder is te zien. 


Deze ROM is gemarkeerd op de printplaat als UB4 en heeft 24 pinnen (DIP-24). De JiffyDOS ROM heeft echter 28 pinnen. Om dit op te lossen is er een vertaal printje bedacht met aan de bovenkant aansluitingen om de JiffyDOS ROM in te prikken en aan de onderkant 24 pinnen die weer in de de IC voet op de printplaat passen.

Deze vertaalprint is te bestellen bij het Chinese PCBWay voor ongeveer 1 Euro per stuk. (Minimaal 5 stuks afname).

Omdat de vertaalprint aan de rechterkant langer is, kan de ceramische condensator rechts van de IC voet in de weg zitten vanwege de hoogte. Dit is eenvoudig op te lossen door de condensator te desolderen en aan de onderkant van de printplaat weer te solderen.

Nu kan het geheel op de printplaat worden geplaatst.


Rest natuurlijk nog het testen van de floppy drive. Als eerste testen we deze met de nog niet aangepaste C128 en alles blijkt nog te werken.

In een andere blog volgt de aanpassing van de C128 voor de JiffyDOS ROM's.
Daarna kan de uitgebreide functionaliteit worden getest en kunnen we meten of de floppy drive sneller is geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten