Google Analytics

15 september 2021

Upgrade: C128 Aanpassing koeling

In deze blog volgt de C128 aanpassing aan de koeling. Deze aanpassing is noodzakelijk voor toekomstige modificaties, zoals de nog geplande VDC 64k upgrade en de Lumafix128 upgrade. De bestaande koeling zal vervangen worden door losse koelblokken (heatsinks) op de IC's zelf.

Als de kast is opengeschroefd zien we het binnenwerk van de C128. Wat meteen opvalt is de grote metalen plaat die behalve als RF afscherming ook als koeling voor de IC's dient, waarbij delen metaal naar binnen buigen en op een aantal van de IC's rusten.

Tussen de metalen delen en de IC’s zit nog een thermische pasta om de warmte beter te kunnen geleiden. Als de koelplaat is verwijderd wordt de printplaat zichtbaar met o.a. 63 IC's.


Het grote blik linksboven van het midden bevat de video IC's. Als we hier de deksel van afhalen zien we ook twee metalen strippen aan de binnenkant van het deksel die voor de koeling op de IC's drukken. Links zit de 80 kolommen VDC IC (U22) en rechts de VIC II video IC (U21).


Op een aantal IC's zijn nog resten van de witte thermische pasta aanwezig die ik verwijder en ontvet met 99,9% isopropanol alcohol.
Nadat alles is schoongemaakt worden de koelblokken geplaatst op de volgende IC's: U5, U6, U7, U11, U13, U18, U20, U21, U33 en U34. De koelblokken zijn voorzien van thermisch geleidende plakstrips zodat ze direct op de IC's kunnen worden geplakt. De ROM's U32 en U35 zijn nog niet van koelblokken voorzien omdat deze nog vervangen gaan worden door de JiffyDOS ROM's. De ROM in U36 is standaard niet aanwezig, deze is gereserveerd voor evt. uitbreiding.


De koelblokken voor IC's U11 (links) en U18 (rechts) in de afbeelding hieronder kunnen niet over de hele lengte naar beneden van het IC worden geplakt, aangezien daar geen ruimte voor is i.v.m. het schuin aflopende toetsenbord wat erboven zit.


Nu kan de metalen plaat worden weggelaten en de C128 weer worden dichtgeschroefd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten