Google Analytics

19 september 2021

Reparatie: Amstrad NC100

De Amstrad NC100 is een notebook computer ongeveer ter grootte van een A4-tje, uitgebracht in 1992. Hij bevat een ingebouwde tekstverwerker een calculator met basis functies en een dagboek. Het geheel is ontworpen om het zo eenvoudig mogelijk te gebruiken.


Het toetsenbord bevat gekleurde knoppen waarmee tussen de diverse functies kan worden geschakeld. Het LCD display kan 8 regels van 80 tekens weergeven (480 x 64 pixels).

Het probleem met deze computer is dat de blauwe toets rechtsonder niet werkt.

Aan de achterkant zien we aansluitingen voor een 6V gelijkstroom voeding. Let op de polariteit bij het aansluiten van een adapter, op de pin zit de negatieve polariteit, terwijl bij veel apparaten dit juist de positieve polariteit heeft. Verder zien we de aansluitingen voor een RS-232 seriële poort en een parallelle poort t.b.v. een printer.

Aan de linkerkant zit een uitsparing voor het plaatsen van een PCMCIA geheugenkaart van maximaal 1Mb.

en aan de rechterkant een knop waarmee het contrast van het LCD display worden ingesteld.

Aan de onderkant zien we een batterij compartiment t.b.v. 4 AA batterijen en een compartiment voor een CR2032 knoopcel t.b.v. backup voor het het geheugen.


Onder het klepje met de rode stip zit een 256kB ROM, waar alle software in is opgeslagen. Het handige hiervan is dat de ROM vervangen kan worden door een ROM met meer functionaliteit of een andere taal, zonder dat de kast open hoeft.


Met 5 schroeven (waarvan er een onder het klepje van het batterij compartiment zit) kan de kast worden opengeschroefd.


We zien nu een metalen afscherming die uit twee delen bestaat, het bovenste deel bevat het toetsenbord en het onderste deel de elektronica. De sticker rechtsboven laat zien dat de Amstrad (of in ieder geval het toetsenbord) is geproduceerd door het Japanse Nakajima, bekend van de elektrische typemachines.

Als we het onderste deel voorzichtig optillen zien we 2 connectoren waarmee we het toetsenbord kunnen loskoppelen.

Daarna kan de printplaat naar links worden gekanteld en zien we een bandkabel die het moederbord met het display verbind. Ook deze kan worden losgemaakt en ook de kleine witte connector voor de speaker, deze is net onder de bandkabel zichtbaar.

Nu is de PCB van het LCD goed zichtbaar, er zijn 6 OKI MSM5299C IC's aanwezig die elk een deel (80x16 pixels) van het display aansturen. De display unit is geproduceerd door Citizen.

De display unit kan met 4 schroeven worden losgeschroefd.
Op het LCD gedeelte zijn een viertal vlekken te zien, deze worden veroorzaakt doordat het polarisatie folie heeft losgelaten en op die plek een beetje gewelfd is.

Het blauwkleurige LCD heeft niet zo'n hoog contrast maar is met voldoende omgevingslicht goed leesbaar. Voor nu laten we dit nog zo, er bestaan betere high contrast LCD units en mocht er een voor een redelijk prijs voorbij komen kan het display altijd nog worden vervangen.

Nu zijn we aangekomen bij het onderdeel waar waarschijnlijk het probleem in zit: het toetsenbord.



Het blik aan de achterkant van het toetsenbord kan voorzichtig worden los geklikt.

We zien dat het binnenwerk bestaat uit een folie met opgedampte metaal lagen. Daarachter zitten per toets een kunststof bol cupje die ervoor zorgt dat de toets terugveert nadat deze is losgelaten en het folie op de plaats van de toets doorverbind als deze wordt ingedrukt.


Er zijn 3 lagen folie, de bovenkant en onderkant bevatten de opgedampte sporen en een geperforeerde tussenlaag zorgt voor afstand tussen de lagen zodat er alleen contact kan worden gemaakt als een toets wordt ingedrukt.


De lagen folie zijn maar op een paar plaatsen met elkaar versmolten zodat er gemakkelijk stof en vuil tussen de lagen kan komen en dat is ook precies de oorzaak van het probleem. Nadat stof en vuil is weggeblazen blijkt het contact voor de betreffende toets weer prima te werken en kan alles weer in elkaar worden gezet. Gelukkig een heel eenvoudig reparatie klusje.


De functionaliteit van de NC100 is natuurlijk niet meer van deze tijd, maar vanwege de aanwezigheid van de seriële- en parallelle poort is hij geschikt om dienst te doen als compacte seriële terminal voor aansturing/uitlezen of het testen van apparatuur die over een parallelle poort beschikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten