Google Analytics

28 september 2021

Toepassing: SD2IEC floppy drive emulator

Oude Commodore computers zijn nog steeds populair en daarom vinden er ook moderne hardware ontwikkelingen plaats zoals oplossingen om programma's te laden via een SD kaart in plaats van de oude tape- of floppy drive.

In deze Blog beschrijf ik de SD2IEC oplossing van The Future Was 8 bit (TFW8b)

In de afkoring hierboven verwijst "SD" naar de Secure Digital geheugenkaart, "2" naar "to" en IEC naar International Electrotechnical Commission. Dit is een standaard die gebruikt is voor de seriĆ«le IEEE-488 bus die op de Commodore computers is toegepast voor floppy drives en printers.


Aan de voorkant is een sleuf aanwezig waar een full size SD geheugenkaart in past.

Aan de bovenkant zijn drie knoppen aanwezig waarvan 2 transparant met een rode en groene led die net als op een 1541 floppy drive de Power-on en diskactiviteit laat zien. De knoppen (vlnr) zijn voor "volgend bestand", "vorig bestand" en "reset" die ook meteen de hoofdmap selecteert. Als het volgend/vorig bestand een diskimage betreft kan hiermee een floppy wissel worden nagebootst.

Er zijn twee aansluitingen aanwezig, de blauwe connector wordt aangesloten op de cassettepoort (let daarbij op dat de markering "TOP" aan de bovenkant zit). Deze connector  levert de 5V voedingsspanning. Per ongeluk omgekeerd aansluiten levert geen schade op aan de Commodore computer. De andere aansluiting is de IEC DIN plug die in de floppy drive aansluiting wordt gestoken.

De software die op de SD moet worden geplaatst is te downloaden op thefuturewas8bit.com Als je er voor zorgt dat je op het geheugenkaartje als eerste bestand de filebrowser (fb) zet dan kun je deze direct laden en starten met LOAD"*",8:RUN
Je kunt nu op de Commodore met de pijltjes toetsen tussen bestanden en mappen navigeren en met een druk op de RETURN toets wordt het betreffende programma of disk image geladen.

Ook ondersteund deze SD2IEC oplossing diverse speed loaders zoals de al in een eerder blog beschreven JiffyDos en ook Geos, Final Cartridge III, Exos, Turbodisk, Epyx fastload, Speeddisk en Dreamload. Zie ook de sd2iec-info voor meer informatie.

Het standaard device nummer is 8. Aangezien deze al in gebruik is voor de VIC-1541 floppy drive, geven we deze nummer 9 m.b.v. het volgende commando:

OPEN 15,8,15:PRINT#15,"U0>"+CHR$(9):CLOSE 15

Deze wijziging kan nu permanent worden opgeslagen in het EEPROM geheugen m.b.v.:

OPEN 15,9,15:PRINT#15,"XW":CLOSE 15

Nu kunnen beide "floppy" drives naast elkaar worden gebruikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten