Google Analytics

14 september 2021

Inspectie: C128

Voordat ik mijn C128 ga aanpassen heb ik deze eerst uitvoerig geïnspecteerd.
Het betreft volgens de sticker aan de onderkant een:

MODEL NO. C 128  SERIAL NO. DA4 175481  MADE IN W.-GERMANY

Het moederbord is een revisie 7 PCB:

Motherboard PCB assy #310379 Rev. 7, Artwork #310381 Rev. 7

Op het moederbord is ook nog een andere cryptische tekst te lezen:

RIP: HERD/FISH/GUAY/PAR

Dit is een verwijzing naar de ontwerpers Bil Herd, Terry Fisher, Claude Quay en Paul Rubino. RIP verwijst naar het enorme werk van deze heren om alle print sporen tussen de IC's passend te krijgen in een hele beperkte ruimte. Ze hebben als grap "hun leven gegeven" om het werk op tijd af te krijgen.

Op de printplaat zijn 62 IC's aanwezig en 1 lege IC voet (U36). In de tabel hieronder heb ik deze geregistreerd voor toekomstige referentie:


Er is wat corrosie aanwezig op het blik van de RF modulator, maar bij het openen ziet alles er van binnen nog prima uit.

Ook de elco's zien er goed uit, ze hebben nog de juiste capaciteit en een lage ESR waarde en hoeven nog niet te worden vervangen.

Aan de achterkant van de printplaat is te zien dat er al eerder reparatiewerk is verricht, waarbij het soldeerwerk niet zo goed is uitgevoerd. Het lijkt wel of er een bruine soldeerpasta is gebruikt in plaats van tin met flux.

Hierdoor is wel goed af te leiden welke IC's zijn vervangen, nl. U6 (8502 CPU), U11 (PLA), U13 (Buffer), U14, U15 (Multiplexers), U55 (Tranceiver), U62 (AND gates) en de 4164 RAM IC's. Waarschijnlijk waren ze niet allemaal defect, maar zijn ze er eruit gehaald om ze te testen of om de foutoorzaak te vinden.

Er zijn 6 jumpers op het moederbord te vinden die de volgende functionaliteit hebben:


J1 is te vinden bij IC U28 in het VIC II video gedeelte, J2 en J3 zijn rechtsonder U11 (PLA IC) te vinden, J5 is niet aanwezig, die was waarschijnlijk gereserveerd voor de ROM grootte selectie van U33 of U35, J4, J6 en J7 zijn rechts van IC U12 te vinden.

De contacten van de connectoren waren vuil en zijn gereinigd. Nu is alles voorbereid voor de aanpassingen die ik in de volgende blogs zal beschrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten