Google Analytics

03 december 2021

Bouw: Maak en speel je eigen retro games met de uSVC

uSVC staat voor uChip Simple VGA Console. Met deze zelfbouw hardware ter grootte van een creditcard kun je zelf retro games maken en spelen. De kern wordt gevormd door de uChip microcontroller.

De uChip

De uChip is in 2019 ontwikkeld door het Italiaanse bedrijf ITACA Innovation. Het is een van de kleinste controllers die ik tot nu toe heb gezien. Het printje meet 10.2 mm x 28.5 mm en weegt 2.5 gram. 

De kleine uChip (rechts) in verhouding tot een Arduino Uno (links).

Op de uChip is een Atmel Cortex M0+ ATSAMD21 microcontroller aanwezig die compatibel is met de Arduino Zero. Deze 32-bits controller wordt geklokt op 48MHz en beschikt over maar liefst 256 kB Flash geheugen en 32 kB RAM geheugen. Verder bevat het printje een reset knop, een led en een Micro USB connector. Er is er ook nog een geïntegreerde stroomvoorziening aanwezig van 3.3V en 5V, 0.5A. De uChip kost nog geen 16 Euro.

Microscoop opname van de controller, links de resetknop rechts de USB aansluiting

Ook aan de onderkant zijn componenten aanwezig


De uSVC

Het bouwen van de uSVC is redelijk simpel, de micro SD kaartlezer is al voor gesoldeerd en de Engelstalige handleiding laat zien waar en in welke volgorde de 34 componenten geplaatst worden met aandacht voor de juiste polariteit en IC richting.

Boven v.l.n.r. USB-B connector voor de 5V voeding, een audio plug en de VGA connector.
Aan de onderkant de micro SD kaartlezer.

Op de print zit links een 16 MHz kristal en een voetje voor de uChip gemaakt van 2 female pinheaders i.v.m. de hoogte. Rechts onder een 74AHC245 IC. Dit is een achtvoudige tri-state bus-transceiver t.b.v. buffering van het VGA signaal. Daaronder een gele power led en een rode led geeft activiteit op de SD kaart weer.

De uChip in de voet van de uSVC geplaatst.

Het geheel kan in een 3D geprint kastje worden geplaatst. Deze is apart bij het bouwpakket te bestellen.



De uChip resetknop kan aan de bovenkant van het kastje worden bediend.

Op de uSVC kan een VGA monitor worden aangesloten en via een USB-A (female) naar micro USB verloopkabel is een een USB keyboard aan te sluiten. De USB connector kan ook met de PC worden verbonden om de software te updaten. De spellen worden via de PC op de Micro SD kaart gezet. De aanbevolen grootte van de micro SD kaart is 1Gb.

De uSVC is te koop via crowdsupply en kost ruim 28 Euro exclusief verzendkosten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten