Google Analytics

30 oktober 2021

Bouw: Een LED Nixie klok

Deze keer een klein bouwproject die al enige tijd op het schap stond: De LED-Nixie-M klok van de website diamex.de, tegenwoordig te verkrijgen op ledgenial.de

Het is een 6 cijferige klok waarbij plexiglas plaatjes met behulp van leds aan de onderkant worden belicht zodat de juiste cijfers oplichten en daarmee de tijd of datum vormen. Het doel hierbij is om het op een Nixie klok te laten lijken.

De Nixie klok

Bij een Nixie klok worden Nixie buisjes gebruikt. Dit zijn glazen buisjes gevuld met een Neon gasmengsel. In deze buisjes zitten van metaal gevormde cijfers 0 t/m 9. Als er een hoge spanning van ongeveer 170 volt op zo'n metalen cijfer wordt gezet dan licht het neon rond het metaal op en worden de cijfers zichtbaar.

Dit is een display techniek uit de jaren '70 vooral gebruikt in calculators en meetapparatuur. led en LCD waren nog niet gangbaar en op grote schaal aanwezig. Ze waren in allerlei formaten en uitvoeringen verkrijgbaar. In de jaren '80 is de productie van Nixie buisjes gestopt, ze zijn dus alleen nog tweedehands verkrijgbaar.

Een in 2016 gebouwde Nixie klok met 4x Z566M (filter verwijderd) en 2x Z5730M buisjes.

De LED Nixie

Niets kan natuurlijk aan een echte Nixie klok tippen maar gezien de hoge prijzen van de Nixie buisjes tegenwoordig, is de led oplossing van dit bouwpakket een leuke alternatieve benadering.

De LED-Nixie-M klok van Diamex bestaat uit 6 modules (printplaatjes) die op een blok zijn geschroefd. In dit blok zitten rechthoekige uitsparingen waar de plexiglas plaatjes ingestoken kunnen worden en die vanuit het printplaatje eronder worden belicht.

Links het blok met de printplaatjes aan de onderkant en rechts
de led controller met een draaiwiel die ook kan worden ingedrukt.

De Plexiglas plaatjes voor de cijfers 0 en 1

Elk cijfer bestaat uit 10 Plexiglas plaatjes die per cijfer worden belicht met twee meerkleuren leds per plaatje. In totaal zijn er dus 120 leds aanwezig.


De Cronios-ESP controller is in staat om maximaal 256 leds aan te sturen.

Elke led module heeft drie in- en uitgangen die aan de onderkant met elkaar worden doorverbonden. Ik gebruik hiervoor bewaarde restanten draadjes die zijn afgeknipt van weerstanden.


De +5V, Data en Massa (GND) worden doorverbonden.

Nu kunnen de 60 Plexiglas plaatjes in de juiste volgorde worden geplaatst, maar eerst moet aan beide zijden het beschermende folie (in totaal 120 stuks!) worden verwijderd. Dit gaat vrij lastig. Waarschuwing: dit kost minimaal 1 nagel...

Om vinger afdrukken op de plaatjes te voorkomen
wordt met handschoenen gewerkt

De controller wordt op de led Nixie aangesloten en via een mini USB kabel van 5V voorzien. Via het controller wiel kan de datum en tijd worden ingesteld evenals de helderheid, kleur, alarm, speciale functies, etc.


Al met al wel veel werk maar zeker niet moeilijk, dus heel geschikt voor de beginnende elektronicus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten