Google Analytics

17 mei 2024

Reparatie Philips 15PF4121 TV

Wanneer je met oude retro computers werkt is er behoefte aan een monitor / TV die over diverse niet meer gangbare aansluitingen beschikt zoals Scart, composiet video, S-video, e.d. Zelf gebruik ik een Philips 15PF4121 TV die vanwege zijn compacte 4:3 formaat aan een TV beugel op een verrijdbare reparatie tafel is gemonteerd. Deze TV uit 2007 begaf het echter na vele jaren trouwe dienst. Tijd dus voor een reparatie van dit onmisbare onderdeel.

De Philips 15PF4142 TV

Aan de achterzijde van de TV zijn de volgende aansluitingen aanwezig:
Antenne (RF), Scart (RGB), DVI, Composiet video, S-video en digitaal / analoog geluid.

Symptomen

Bij het inschakelen van de TV is er geen on-screen menu te zien. De TV lijkt wel te reageren op de afstandsbediening door een knipperende led, maar het beeld blijft zwart op alle ingangen. Wel is de LCD achtergrond verlichting te zien. Dit probleem is al een keer eerder opgetreden en kon worden opgelost door de netspanningskabel los te koppelen en deze opnieuw aan te sluiten. Deze keer lukte dit echter niet meer.


Reparatie

De achterkant kan eenvoudig worden verwijderd met zes schroeven.
Binnenin bevinden zich 4 printplaten. Links de voeding (geel), in het midden de video processor (groen), daarnaast een klein printje met enkele video/audio aansluitingen (bruin) en rechtsonder een hulpprint met de infraroodsensor en een groen/rode led.

Het hart van de TV wordt gevormd door de gm5221H-LF chip van Genesis Microchip Inc.
In 2007 is dit bedrijf overgenomen door ST Microelectronics

Als eerste kijk ik naar de voeding en meteen valt een verbrande plek op bij één van de hoogspanning connectors. Deze hoge spanning van 680V wordt gebruikt voor de LCD achtergrond verlichting.


De oorspronkelijke connector die kennelijk vonkte door een slecht contact, is verwijderd en de kabel is direct terug gesoldeerd. Er was dus al eerder een reparatie uitgevoerd voordat ik deze TV bezat. Aangezien de LCD achtergrond verlichting werkt, kan dit niet de oorzaak van het huidige probleem zijn.

De voeding is geproduceerd door Delta Electronics Inc. model DAC-12M018 B1F

Ik heb van deze voeding niet het exacte schema kunnen vinden, wel van een soortgelijke zodat de globale werking duidelijk wordt. Verder valt op dat een aantal elektrolytische condensatoren (Elco's) zijn opgezwollen en hebben gelekt.

De bovenkant van enkele Elco's staan bol en hebben een bruin residu

Goedkopere Elco's gaan maar zo'n 1000 uur mee bij 85°C (bij lagere temperaturen langer), dus ze dienen in ieder geval te worden vervangen.

Het verwijderen is lastig omdat ze met een harde witte lijm zijn vastgezet.

De Elco's zijn verwijderd op één na, de grote Elco links (100uF 450V)
die nog een goede capaciteit heeft en een lage ESR waarde.

Bij meting met een ESR-meter bleek de meeste elco's een te hoge ESR-waarde hadden (>2 Ohm bij 1kHz) en hun capaciteit aanzienlijk was verminderd. De capaciteit van de 1000uF Elco's is zelfs bijna volledig verdwenen!
Aangezien ik de kwaliteit van merkloze Chinese condensatoren niet vertrouw heb ik de volgende radiale Elco's bij Reichelt elektronik besteld.

1x 10uF 50V
2x 220uF 25V
1x 330uF 25V
3x 470uF 25V (oorspronkelijk een van 10V, 16V en 25V op de print aanwezig)
3x 1000uF 25V (oorspronkelijk een van 10V, 16V en 25V op de print aanwezig)

De nieuwe Elco's worden gesoldeerd, waarbij het goed opletten is om de hele kleine SMD
componenten op de onderkant van de printplaat niet te raken met de soldeerbout

Alle nieuwe Elco's zijn nu terug geplaatst.

Na controle van de voedingsspanningen breekt het spannende moment aan om te testen of de TV nu werkt. Wellicht zijn er nog andere problemen.

De TV werkt weer!

Met slechts €2,75 aan onderdelen krijgt deze TV een tweede leven en kan weer worden ingezet voor  retrocomputer reparaties.